Детальна інструкція по створенню димогенератора своїми руками. Принцип роботи, вибір контейнера, сировини і компресора. Рекомендації та велика підбірка фото. Димогенератор своїми руками — креслення з фото і покрокова інструкція для холодного та гарячого копчення
В кухні багатьох народів світу присутні м’ясні страви. Однією з найпопулярніших термічних обробок є по праву копчення.
При такому приготуванні виходить не тільки дуже смачний продукт, але і з можливістю тривалого зберігання.
Але для такої готування як мінімум потрібно димогенератор, який можна придбати в магазині. А можна виготовити власними руками.
Призначення димогенератора
Перш ніж приступати до самостійного виготовлення димогенератора, потрібно ознайомитися з його принципом роботи і конструкцією.
Конструкція димогенератора
Будь димогенератор складається з декількох частин:
- ємність, у якій знаходяться тирса, тріска або дрова;
- компресор, який буде гнати дим в потрібному напрямку;
- труба або шланг, в яких відбувається охолодження диму і надходження в камеру копчення.
Принцип роботи димогенератора
Для того щоб отримати смачний копчений продукт на виході, потрібно правильно організувати роботу димогенератора:
- При згорянні палива утворюється дим, який під тиск компресора надходить в коптильное відділення;
- Правильна робота генератора вкрай важлива, адже саме завдяки йому виходить дим під високим тиском;
- Для отримання правильного продукту необхідно температура 20-40 градусів. Таким чином в конструкції повинен стояти і охолоджувач диму.
Підбір необхідного матеріалу
При самостійному виготовленні димогенератора потрібно правильно підібрати необхідні деталі майбутньої установки.
Адже від правильного розташування, об’єму і розміру буде залежати смак отриманого продукту.
Вибір контейнера
Контейнер або ємність необхідний для згоряння тирси. Якихось явних переваг немає ні за обсягом, ні за матеріалом. Але є ряд рекомендацій для більш успішного та правильного вибору:
- ємність повинна бути не зовсім маленького розміру, інакше буде потрібно постійне додавання тирси. Ідеальний розмір — це труба в діаметрі 10 сантиметрів і завдовжки 40-50 сантиметрів;
- матеріал виготовлення повинен бути вогнетривким;
- внизу контейнера необхідно зробити отвір діаметром приблизно 1 сантиметр;
- Щоб зменшити сильний приплив повітря, верхня частина повинна бути закритою. Для цього виготовляється кришка, в яку можна вставити эжлекторное пристрій, якщо воно встановлюється у верхній частині;
- товщину стінок краще всього вибрати від 2 міліметрів, щоб в процесі нагрівання було менше деформації корпусу.
Эжекторное пристрій
Це система трубок для подачі диму в приймальний пристрій. Вони можуть бути з’єднані між собою з допомогою різьби, зварювання або пайки.
Варіанти розміщення:
- знизу пристрою. Такий тип можливо застосовувати тільки якщо контейнер обраний маленького розміру, інакше система працювати не буде погано. При нижньому розташуванні ежекторного пристрою швидкість згоряння тирси або іншої сировини буде трохи вище, ніж у апарату з верхнім;
- верху пристрою. При такому розташуванні тяга буде краще працювати і не буде причин згасання горіння. Також варто мати на увазі, що саме при такому розташуванні димогенератор зможе продовжити працювати (хоч і з меншою інтенсивністю) після виходу з ладу генератора.
Компресор
Як компресора може виступати практично будь-насос. Ось лише деякі приклади використання предметів, з яких можна зробити компресор:
- акваріумний генератор. Прекрасна заміна. Відрізняється тривалою роботою і видає мінімум шуму. Та й до того ж не відрізняється високою вартістю;
- можна пристосувати старий кулер від комп’ютера. Він вставляється у пластикову тару і здатний направляти дим в потрібний напрямок;
- можна придбати відразу готове пристрій;
Сировину
В якості продукту горіння добре підійдуть тирсу. Але варто вибирати не з хвойних порід і берези.
При використанні такого дерева продукт копчення вийде гіркуватим. інші тирсу чудово підійдуть для коптильні. Також прекрасною сировиною буде відрізаний гілки від плодових рослин.
Якщо сировина буде занадто дрібним, то найкраще всередині контейнера встановити пружини, для кращого проходження диму крізь них.
При використанні великих тирси доопрацювання пристрої не потрібно.
З’єднання в один пристрій
Щоб димогенератор вийшов оптимальним для приготування їжі, необхідно правильно організувати складання агрегату:
- Так якщо трубки встановлені у верхній частині димогенератора, то можливе використання гнучких шлангів. Тому що нагрівання верхньої частини відбувається в мінімальних кількостях.
- У нижній частині необов’язково робити отвір для доступу повітря. Його цілком може замінити отвір з заслінкою в дверцятах.
- Заслінкою можна буде регулювати надходження потрібної кількості повітря.
- Щоб пристрій не іржавіло, його можна покрити спеціальною грунтовкою і фарбою.
- Залишилося підключити генератор, засипати тирса і спробувати пристрій у справі.
Вкрай рекомендується використовувати отриманий димогенератор далеко від домашніх будівель, щоб дим не заважав людям. А також уникнути контакту контейнера з легкозаймистими виробами.
Простий димогенератор з електроплитки
Для виготовлення найпростішого димогенератора знадобиться електрична плитка, стара непотрібна каструлі:
- Принцип її роботи дуже простий. На плиту ставиться каструля з завантаженими в неї тирсою.
- На пристрій залишиться лише поставити яку-небудь ємність (може бути стара залізна бочка або просто труба) таким чином, щоб каструля перебувала всередині цієї ємності.
- Залишається лише покласти потрібний продукт копчення і включити електроплитку в мережу. Залежно від ступеня горіння готовий продукт може вийде від однієї години до доби.
Для якісного копчення необхідно постійно перевіряти кількість тирси, щоб вчасно їх підсипати.
Рекомендації по копченню
Для гарного процесу варто дотримуватися наступних рекомендацій і порад:
- краще всього використовувати контейнер такий, щоб у ньому містилося 1,5 кілограма тирси. Саме такої кількості вистачить приблизно на два дні горіння;
- генератор краще всього підбирати, якій працює від звичайної розетки. Причому краще всього передбачити автоматичне відключення від сильного перегріву і надалі автоматичного включення;
- подача диму в основну камеру повинна відбуватися в постійному режимі;
- Температуру диму можна регулювати підключення додаткових трубок або їх прибирання;
- коптильна камера повинна бути підібрана заздалегідь. Якщо планується постійне використання апарату, то найкраще щоб це було вже капітальна споруда. Для прикладу можна використовувати старий холодильник, Герметичність його дверцят буде якраз до речі;
- перше використання зібраного агрегату краще робити на маленькій кількості продуктів, щоб потім не викидати велику кількість зіпсованих продуктів;
- всі пристрій повинно бути пожежобезпечним. основа під ним краще вибирати з негорючих матеріалів. Краще всього якщо основа послужить рівна бетонна або цегляна підлога;
- шафа для копчення має бути герметичним, щоб продукти вийшли смачними і корисними.
Ось таким простим способом можна виготовити найпростіший димогенератор для коптильної установки.
Матеріал надано експертами сайту https://masterotoplenie.ru/